A dunántúli-középhegységi jura – Pálihálási Mészkő

Egyéb nevei a „palihali” és a felső ammonitico rosso, vagyis a felső jura ammonitico rossoja. Ő a dunántúli-középhegységi jura utolsóelőtti képződménye, de mivel általában csak pár m vastag, ezért gyakran összevonjuk az őt fedő mészkővel.

Egy krémes hatású általában vörös, lilásvörös (ritkán fehér) mészkő, sokszor olyan, mint egy sötétvörös joghurt. Gyakran tartalmaz tűzkövet, mangán-oxidos megfestést, ammoniteszt és belemniteszt. Rétegzése sokszor nem egyértelmű, általában hullámos, gumós, tipikusan ammonitico rossos. Leggyakoribb fosszíliái a plankton életmódú tengeri liliomok (Saccocoma), amelyek mm-es becsillanó, általában elágazó pálcikákként jelentkeznek a kőzetben. Ezek a pálcikák a kőzet egyértelmű névjegyei, ezek alapján a palihali egyértelműen meghatározható. A belemniteszek gyakorisága, valamint a cseresznyeszerű Pygope brachiopodák is erre a képződményre utalnak.

Két tagozatra és egy rétegtagra osztható, de ezeket sem érdemes nekünk megjegyezni, kivéve a korábban már említett oxfordi breccsát (Hajósárki Mészkő Tagozat), ami szerintem hibásan fut a palihali alatt.

Képződési környezete valószínűleg kissé sekélyebb, mint a Lókúti Radiolarit idejében, de még mindig bőven nyílt tenger. A tengeraljzat már egyre kevésbé tagolt, a Pálihálási már szinte mindenhol megjelenik. Abban, hogy felváltotta a radiolaritot, annak lehet szerepe, hogy a radiolariák itt hirtelen visszaszorultak, míg a Saccocomák, valamint a szintén plankton, mikroszkopikus Globochaeték elterjedtek. Mivel utóbbi kettő mészvázú, újra volt elég anyag mészkőképződéshez. Néha megjelennek benne Hierlatz Mészkő típusú betelepülések (tithon hierlatz), amik az oxfordi breccsa után újra a vetőmozgások intenzívebbé válását jelzik.

Ülepedése az oxfordiban kezdődik és felnyúlik a jura legfelső emeletébe, a tithonba is. Ez kb. 10 millió évet jelent. Ez alatt a képződmény maximum 10 méteres vastagságot ér el, de általában ez csak 1,5-2 m. Ahol a felszínen van jura, ott jó eséllyel megjelenik. Fontos lelőhelyei a teljesség igénye nélkül: Herend, Sümeg, Lókút, Tata, Tardos, Lábatlan, Bakonycsernye.

R.

A mézeskalács emberke ezúttal is egy kollégát takar ki. 😃 Ő olyan 1,9 m magas, szóval láthatjátok, hogy a Pálihálási Mészkő (alsó vörös) és a Szentivánhegyi Mészkő (felső fehér) együttes vastagsága kb. 2 m-t ér csak el Tardos és Lábatlan között.
Itt látható a képződmény színének “krémes” jellege, valamint az apró fehér foltok az itt-ott becsillanó picike Saccocomák.
A lelőhelye egy vízmosás Tardos és Lábatlan között.
Ugyanaz a kő természetes fényben. Ezt csak azért lőttem, hogy a valódi, lilás vörös színét is lássátok.
Itt pláne a bal oldalin még jobban látni a vaku fényében becsillanó kis pálcikákat, azok a Sacco-komák! 😃
Lelőhelye szintén vízmosás, Gerecse.
Ha már ammonitico rosso, legyen egy ammonitesz is.
Egy kutatóárokból van a Gerecsében.
Egy igen kopott ammonitesz darab Lókútról.
Maradjunk a Bakonyban: Olaszfalu, Eperjes-hegy.
A Bakonyban van ahol még jobban beüt a “cseresznye joghurt” szín. Feketével bekarikázva egy alig kivehető, kopott belemnitesz darab látható.
Végül pedig, ha már cseresznye joghurt, legyen egy cseresznye is. Ez az extravagáns megjelenésű brachiopoda a Pygope!
A kép forrása: https://hu.wikipedia.org/…/F%C3%A1jl:Pygope_diphya.3…
Faculty of Sciences of the University of Corunna.

Hozzászólás