Kamaraerdő II.

Sziasztok!

Tehát ott hagytuk abba, hogy a Nagyrétnél délnek fordultunk. Igen ám, mivel erre kell keresnünk a Budafoki Homokot befedő, némileg fiatalabb, ősmaradványokban nagyon gazdag Lajta Mészkövet!

Ahogy közeledünk a Kamaraerdő délnyugati sarkában fekvő, ma már romos épületkomplexumhoz (egykor szintén katonai rádióállomás), a terep is megváltozik egy idő után, dimbes-dombos, meredekebb lesz. Itt már itt-ott kikandikálnak a Lajta Mészkő hófehér darabkái! Nem igen lőhetünk mellé, ugyanis ebben a képződményben szinte mindig van ősmaradvány! Ahogy már egyszer korábban írtuk, azt itt hullámzó utolsó igazi tenger üledékéről van szó: https://rezsoageologussun.wordpress.com/2021/03/14/fertorakosi-kofejto/

Ha azonban még tovább haladunk délnek, majd az egykori rádióállomást délről megkerüljük és rákanyarodunk a Kamaraerdei útra, hamar még jobb feltárásokat is láthatunk, ugyanis kicsit visszább az út mind a két oldalon bevágja a képződményt (1. és 2. kép). A jó zsákmány itt mindig garantált, ahogy ezt ez a ˝csigapad˝ is mutatja (3. kép), de gyerekekkel a gyűjtés itt nem ajánlott! Az úton elég nagy a forgalom, az autók nagy sebességgel közlekednek, a bevágások előtt kevés a hely, ahova félre lehet húzódni és… hát… hogy is fogalmazzak… Nem épp gyermekszemnek való emberkék posztolnak a kereszteződésben.

R.

1. kép
2. kép
3. kép

Hozzászólás