Wave rock

Sziasztok!!

Újra vasárnap van, így tehát újra utazunk!! Az a kár, hogy holnap már megint hétfő, de jövő héten nem lesz hétfő, majd csak szerdán, úgyhogy ezt a hetet még bírjátok ki valahogy! Na szóval, Ausztrália délnyugati sarkába utazunk, Hyden városka közelébe.

Itt található a Hyden Vadaspark, amelynek a területén az úticélunk is van. Hydentől nem messze, keletre található egy gránitból álló kis szigethegység, amelynek híres képződménye a „Wave Rock” vagyis a hullámszikla. Ez a hullámra hasonlító képződmény kb. 15 méter magas és több mint 100 méter hosszú. Nézzük, hogyan alakult ki a szigethegység és maga a hullám. A szigethegységet felépítő gránit kb. 2,6 milliárd (!) éves, azonban ez a kőzet a felszín alatt szilárdult meg. Később, valószínűleg a kréta során, a törések mentén a gránitot oldatok járták át, aminek következtében az mállani kezdett. Bizonyos részei jobban, mint mások. Ezután elkezdett kiemelkedni a terület, amelynek következtében az erősebben mállott részek leerodálódtak, míg a kemény, kevésbé mállott gránitkupola megmaradt. Ezt látjuk ma szigethegységnek.

A hullám kialakulása már jóval egyszerűbb folyamat, ugyanis csak annyi történt, hogy a szikla oldalán lecsurgó csapadékvíz erodálta a sziklát, kialakítva ezzel a hullám formát. A színes, függőleges csíkokat szintén a csapadékvíz okozta, mivel kioldotta a gránitból az ásványokat és lecsurogva megfestette velük a szikla többi részét.

Hát ennyi a lényeg igazából, nem hiszem, hogy bármikor is eljutok ehhez a képződményhez, de legalább már erről is tudjuk, hogyan alakult ki. Remélem, érthető volt minden!

J.

Hozzászólás