Aplit

Sziasztok!

Ti is elgondolkoztatok már azon, a magmás kőzetlapokat nézve, hogy mik azok a foltok, amelyekben sokkal apróbb szemcsés anyag van? Nos, ők valójában nagy valószínűséggel telérek, amelyek már egy kikristályosodott kőzetbe nyomultak bele, vagyis fiatalabbak, mint a befoglaló kőzet. Igen, akkor is, ha amúgy tök ugyanolyanok, csak apróbb szemcsékből állnak. Ennek oka az, hogy valószínűleg a tápláló olvadék egy és ugyanaz, csupán két különböző felnyomulási fázisról van szó.

Ó, és hogy miért finomabb szemcsés? Azért, mert ezek a telérekben jelentkező gyorsabb hűlés (egy darab kifli is előbb kihűl, mint egy 5 kilós kenyér) miatt nem tudják kialakítani azokat a szép nagy kristályokat, de azért nem is nagyon hirtelen hűlnek le, így egy átmenetet képeznek a mélységi magmás és a kiömlési kőzetek között. Ezek képezik az ún. szubvulkáni kategória egy jelentős részét.

Ha gránitos olvadékból képződik nekünk ilyen szubvulkáni testünk, ami nagyon hasonló a gránithoz, de finomabb szemcsés és sokkal kevesebb benne a fekete (ún. színes) elegyrész, akkor aplitról beszélünk. Az aplitok egyébként igen gyakoriak a Velencei-hegységben is, bár vigyázni kell, mert a mállott darabokat könnyen félre lehet határozni földpátdús homokkőnek (arkózának).

R.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s