Verde Serpentino – M4, Kálvin-tér

Sziasztok!

Mivel úgy láttuk, ennek a sorozatnak is megkopott mára a népszerűsége, így egyelőre ez lesz az utolsó poszt a témában. Természetesen azonban utolsónak valami igazi érdekességet hoztam!

A Verde Serpentino (olaszul zöld szerpentin), vagy más néven Ranocchiaia (olaszul ˝béka kő˝) egy olaszországi szerpentinit, amelyet főként Firenze mellett, Pratonál bányásznak. A szerpentinit egy metamorf kőzet, amely uralkodóan szerpentin ásványokból (antigorit, krizotil, lizardit) áll és általában egykori óceáni kérgek kőzeteinek átalakulása során jön létre.

Tehát akkor itt is egy óceáni kéregről beszélhetünk? Úgy bizony! Az Eurázsiai-hegységrendszer európai tagjainak létrejöttében nagy szerepet játszó Pennini-óceán, vagy más néven Alpi-Tethys déli áganak, a Piemont-Liguriai-ágnak a maradványáról van szó! Fontos megjegyeznünk, hogy bár a Pennini-óceán összeköttetésben állt a Neotethyssel, amit talán jobban ismertek, de a kettő nem ugyanaz! A Pennini-óceán születése csak a triász végén indult meg, míg a Neotethys már a perm végétől meghatározta pl. a hazánk aljzatát alkotó mikrokontinensek életét is.

Na de legyen elég ennyi, nézzétek inkább ezt a gyönyörű zöld követ! 😀

R.

Hozzászólás